Vad är SEO?

Vad är SEO?

SEO står för Search Engine Optimization och har på svenska titeln: Sökmotoroptimering.

Genom namnet så kan man snabbt lista ut vad SEO handlar om, du optimerar helt enkelt din hemsida för en sökmotor för att få en bra placering i sökresultaten, främst på Google, det optimala är om du tar hem första platsen!  Till skillnad från Google Adwords där du har betalat för att hamna på första sidan, så handlar SEO om att hamna högst upp i sökreslutatet organiskt. Du har alltså hamnat där för att Google anser att just din hemsida är relevant och har bäst svar på sökfrågan.

Jag tycket att man kan se SEO som en form av PR (Public relations), där du får publicitet för att du verkligen förtjänat det!

Organiskt Sökreslutat

 

 Hur du sökmotoroptimerar:

Sökmotoroptimering applicerar du med lite olika metoder, ofta brukar man dela upp dem i tre olika huvudstenar.

  1. Innehållsoptimering
  2. Teknisk optimering
  3. Externa länkar.

Jag brukar även lägga till en fjärde punkt som jag kallar Sökordsanalys. Inom dessa huvudbyggstenarna finns det massor av faktorer som påverkar dina chanser att få en första placering i Googles organiska sökreslutat.

Sökordsanalys

Innan du drar igång optimeringen av ditt innehåll, ditt tekniska arbete och inlänkningar så bör du fundera över vilka relevanta sökord som faktiskt passar din hemsida, och vad du tror att dina förväntade besökare kommer att söka på för att hitta din webbplats. Detta är egentligen den viktigaste delen för att du ska nå dina sökmotoroptimerings-mål.

Innehållsoptimering (On-page/On-site)

Genom att optimera innehållet på din webbsida, förenklar du för sökmotorer att förstå vad den handlar om. Egentligen så är det rätt logiskt, eftersom Google endast kan läsa text så är textinnehållet en av de viktigaste faktorerna, tillsammans med mycket annat. På bilden nedan beskrivs de viktaste on-page faktorerna.

Innehåll SEO

 Teknisk optimering

I den tekniska optimeringen så ser man till så att allt fungerar rent tekniskt på webbplasten så att sökmotorer så enkelt som möjligt kan spindla och indexera webbplatsen utan svårigheter.

Externa länkar. (Off-page)

Externa länkar är dem du får från andra webbplatser. Denna del av sökmotoroptimering är den som är mest omtalad eftersom många har olika åsikter om hur mycket man effektivt bör jobba med externa länkar.  Google anser att en länk (med bra ankartext, för att förstå vad din sida handlar om) från en extern webbplats betyder att din webbplats är bra, och du får därmed en hög auktoritet och har möjlighet att hamna högre upp i sökresultatet. Alla länkar har olika värden och trovärdighet, det ger dig i sin tur ett värde på din ”länkprofil”. Att få en ”bra” länk till din webbsida är såklart bara positivt, den stora risken med att jobba med länkar är att du kan få en del ”dåliga” länkar som Google kan anse vara köpta och orelevanta till din webbsida, och i värsta fall kan du tappa din rankning i sökresultatet.

 

Detta var en snabbgenomgång i sökmotoroptimering, jag kommer beskriva dessa mer ingående i enskilda inlägg framöver.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Follow Me